Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Kontakt

E-mail:
      wegestudio@wegestudio.pl

Etyka a to, co jemy - Peter Singer

Inne
44.9
PLN
Etyka a to, co jemy - Peter Singer
Etyka a to, co jemy - Peter Singer 1 5
  • promocja
in_stock
Dostępność:
dostępne :)
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 44,90 zł 49,90 zł
Cena netto: 42,76 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 24)
Producent:
-

Co tak naprawdę wiemy o produktach, które zjadamy? W sklepach spożywczych wybieramy kuszące wyglądem towary, nie myśląc o ich pochodzeniu. Nie znamy zatem przerażającej strony procesu ich produkcji, ukrytej pod płaszczykiem eleganckich sklepowych opakowań. Własnymi pieniędzmi napędzamy działania, których świadomie nigdy byśmy nie poparli.

Tę ponurą prawdę odsłaniają Peter Singer, jeden z największych autorytetów współczesnej filozofii, i Jim Mason, pisarz i prawnik wyczulony na problemy środowiska naturalnego. Wyruszają w szokującą, choć pouczającą podróż przez tajemnice, które producenci żywności wolą przemilczeć. Tak docierają do pytania: jak kupować i jeść etycznie?

***

"Peter Singer i Jim Mason większą część książki poświęcili rzecz jasna przemysłowej hodowli zwierząt i sprawie weganizmu ale nie tylko. Obszerne fragmenty poświęcone są również idei fair trade i żywności organicznej.
Autorzy stawiają przed czytelnikiem również pytanie o ekologiczne hodowle zwierząt. Czy kupno jajek od "szczęśliwych" kur rzeczywiście możemy nazwać etycznym wyborem?
Książkę polecamy szczególnie tym wszystkim, którym wciąż jeszcze nie udało się zrezygnować z mięsa i pozostałych produktów odzwierzęcych. Weganie, wegetarianie i aktywiści pro zwierzęcy znajdą w książce Singera mnóstwo przydatnych argumentów i zupełnie nowych informacji.
" - zeszytyprawzwierzat.org.pl

***

Autor: Peter Singer, Jim Mason
Tytuł oryginału: The Ethics of What We Eat: Why Our Food Choices Matter
Przekład: Elżbieta de Lazari
Wydawnictwo Czarna Owca, listopad 2012
Liczba stron: 472
Format: 150 x 230 mm
Oprawa miękka
ISBN: 978-83-7554-394-0

Produkty powiązane

Życie które możesz ocalić - Peter Singer Życie które możesz ocalić - Peter Singer

Peter Singer, najbardziej wpływowy współczesny filozof, sięga po temat ubóstwa. Przywołuje etyczne argumenty, pouczające przykłady oraz przedstawia studium przypadku udzielania wsparcia potrzebującym. Uczy nas, jak pomagając innym, możemy przyczynić się do rozwiązania problemu biedy na świecie. Przekonuje, że wyplenienie ubóstwa na świecie jest w zasięgu działania każdego współczesnego człowieka.

Cena: 24,90 zł 29,90 zł

MIĘSO NAS ZABIJA. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego MIĘSO NAS ZABIJA. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego

Koniec z mięsem, początek zdrowia! Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa oraz obalają mity związane ze spożywaniem białka zwierzęcego, które z powodzeniem można zastąpić białkiem roślinnym. Udowadniają, że proteiny wcale nie pomagają spalić kilogramów, a węglowodany w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i energii. Książka ukazuje związek między białkiem zwierzęcym a nadwagą, nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą i nowotworami.

Cena: 49,90 zł 59,00 zł

SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu

Wegetarianizm i spożywanie mięsa oraz wykorzystywanie zwierząt są głównym tematem książki. W istocie rzeczy zastanawiając się nad konsumpcją produktów pochodzenia zwierzęcego w opozycji do produktów pochodzenia roślinnego, pytamy o podwaliny gospodarki wszystkich społeczeństw od ich zarania. Co więcej, formy zdobywania jedzenia i modele diety są powiązane ze strukturą i nierównościami społecznymi, organizacją polityczną, kulturą i ideologią oraz nierozerwalnie związane z narastaniem sprzeczności klasowych. Dotyczy to zwłaszcza masowej produkcji zwierzęcej w gospodarce kapitalistycznej.

Cena: 49,00 zł

UKRYTA PRAWDA. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu UKRYTA PRAWDA. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu

Dr T. Colin Campbell, autor słynnego bestselleru "The China Study", w swej najnowszej książce odpowiada na niezmiernie ważne pytanie: Dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)? Dzięki tej książce przekonasz się, że warto zmienić sposób odżywiania i że każdy powinien poznać prawdę o mechanizmach rządzących współczesną medycyną...

Cena: 43,00 zł

Opinie o produkcie (1)

prowincjonalna nauczycielka
21 lutego 2013

Petera Singera znam, Jima Masona poznałam dopiero przy okazji tej książki. Po przeczytaniu informacji o książce spodziewałam się, że autorzy opiszą warunki, w jakich trzymane są zwierzęta hodowlane, że opisy te będę pełne makabrycznych faktów i że będzie mi bardzo trudno czytać to wszystko. I rzeczywiście, Singer i Mason pokazali szczegółowy obraz ferm przemysłowych i jest to obraz straszny, natomiast autorzy nie mieli na celu epatowania czytelników okropnościami, bowiem książka poświęcona jest przede wszystkim etyce. Oto czytamy we „Wstępie”: Rzadko uważamy, że to, co jemy, jest kwestią etyki. Kradzież, kłamstwo, wyrządzanie krzywdy innym – owszem, te postępki możemy oceniać jako moralne lub niemoralne. Wielu zaliczyłoby do tej grupy także naszą działalność społeczną, wspaniałomyślność wobec bliźnich w potrzebie oraz – a może przede wszystkim – życie seksualne. Ale jedzenie – sfera ważniejsza niż seks, która dotyczy nas wszystkich – jest na ogół postrzegana inaczej. Zastanów się, czy kariera polityka mogłaby być przesądzona po ujawnieniu tego, co on jada? [s. 13] Singer i Mason są zdania, że kwestia jedzenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego powinna być przedmiotem namysłu etycznego; autorzy wyróżniają tu wiele kwestii szczegółowych. Są przecież ludzie, którzy jedzą mięso każdego pochodzenia i nie przejmują się tym, w jakich warunkach żyją zwierzęta przeznaczone na ubój; są tacy, którzy nie jedzą mięsa zwierząt hodowanych przemysłowo, i są wreszcie ci, którzy mięsa nie jedzą w ogóle. Jedni jedzą ryby pochodzące z każdego źródła, inni nie jedzą ryb hodowlanych. Kolejny ciekawy problem, na który wskazują autorzy, to ten, że nieprzemysłowe metody produkcji żywności zwykle są droższe, czasami nawet znacznie, od metod przemysłowych, dzięki którym wielu ludzi może w ogóle jeść mięso. W książce zostało przedstawionych mnóstwo kwestii, o których większość ludzi, w tym ja, nie ma pojęcia. Nie zajmowało mnie nigdy zjawisko przyłowów, polegające na tym, że w sieci statków wpadają gatunki niechciane przez rybaków; ów przyłów, zwany „chłamem”, najczęściej jest wyrzucany za burtę, a wyrzucane zwierzęta w dużej części są już martwe. Nie wiedziałam, że na jednego złapanego dzikiego łososia przypada trzysta sprzedanych łososi pochodzących z hodowli. Nie wiedziałam, że łososiom hodowlanym podaje się sztuczny barwnik po to, aby ich szarawe mięso zabarwić na różowo, tak, by wyglądało na mięso dzikiego łososia. Nie wiedziałam mnóstwa rzeczy, o których piszą Singer i Mason i właśnie przede wszystkim te nowe dla mnie informacje stanowią o wartości książki. Singer i Mason potrafią sprawić, żeby czytelnik wiele kwestii związanych z jedzeniem zaczął postrzegać w kontekście etycznym i to jest wielka zasługa autorów, za których poglądami nie idę jednak w ciemno, bo przecież pamiętam, jakie propozycje, dotyczące nie tylko i nie przede wszystkim zwierząt, przedstawiał w przeszłości Singer. Książka, jak mi się wydaje, jest po prostu rzetelnym opracowaniem ważnego problemu, materiałem do dalszych studiów i przemyśleń i za to autorom należą się duże brawa.


* - Pole wymagane

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Cenniki do pobrania

Sklep jest w trybie podglądu

© 2009-2017 Wege Studio

Click Shop | Hosting home.pl