Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Kontakt

E-mail:
      wegestudio@wegestudio.pl

JEŚĆ PRZYZWOICIE. Autoeksperyment

Inne
31.5
PLN
JEŚĆ PRZYZWOICIE. Autoeksperyment
in_stock
Dostępność:
dostępne :)
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 31,50 zł
Cena netto: 25,61 zł
Cena w innych sklepach: 34,90 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 13)
Producent:
-

W grudniu 2009 roku Karen Duve pod wpływem impulsu oraz dydaktycznych pogadanek nowej współlokatorki podjęła przedwczesne postanowienie noworoczne. Zdecydowała się przeprowadzić na sobie wyjątkowy eksperyment dietetyczno-etyczny. Przez dziesięć miesięcy miała zamiar sprawdzić, jak na organizm, środowisko i gospodarkę wpływają radykalne zmiany żywieniowe.

Czy to prawda, że mięso truje? Może człowiek nie powinien pić mleka? Czemu kurczak w supermarkecie kosztuje jedno euro, a warzywa są jak z obrazka? Na pierwszy ogień idzie dieta ekologiczna, potem wegetariańska, wegańska, a w końcu frutariańska.

Karen Duve musi nauczyć się uważnie czytać etykiety, bierze udział w akcji uwalniania kur z przemysłowej fermy i czyta tony specjalistycznej literatury.

Ktoś mógłby pomyśleć, że w ten sposób łatwo popaść w neoficki zapał i szybko zmienić się w 'zielonego fanatyka', ale Duve opisuje swoją przygodę z humorem i dystansem. Jeść przyzwoicie to książka o ideologii, która kryje się za jedzeniem, ale przede wszystkim o tym, że warto się zmieniać, dbać o środowisko i myśleć krytycznie.

***

Książka Duve to nie tylko pasjonująca opowieść o własnych doświadczeniach, ale także zakrojona na wielką skalę próba zbadania warunków masowej hodowli zwierząt i przemysłowej produkcji spożywczej.
"Wendekreis"

Protokół z eksperymentu żywieniowego przeprowadzonego ze skrupulatną konsekwencją napisany przez osobę dociekliwą i zdeterminowaną, a przy tym pełną pogody ducha.
"Tagesspiegel"

Po przeczytaniu tej książki będziesz innym człowiekiem.
Katja Eßbach, "NDR Info"

To książka z tych, które połyka się z apetytem.
Frank Keil, "die Welt"

Nieustanne zmaganie się ze sobą stanowi o wartości i wyjątkowości opowieści Karen Duve: to opowieść niedogmatyczna, wolna od zapalczywości; pozbawiona arogancji neofity, który właśnie odkrył odpowiedź na pytanie 'jak żyć'. Duve prowadzi swój autoeksperyment na oczach czytelnika i przez cały czas ukazuje mocne i słabe strony podejmowanych przez siebie decyzji.
Agnieszka Nietresta-Zatoń

***

Autorka: Karen Duve
Wydawnictwo: Czarne
Rok wydania: 2013

Liczba stron: 336
Format: 125x205
ISBN: 978-83-7536-526-9

Produkty powiązane

Głosy rewolucji żywnościowej Głosy rewolucji żywnościowej

To jedna z najważniejszych dyskusji, jaka kiedykolwiek miała miejsce, na temat wpływu tego, co jemy, na nasze zdrowie i całą planetę. Solidna dawka wiedzy podana w przystępnej formie wywiadów z ekspertami do spraw żywienia. John Robbins - założyciel ruchu na rzecz zdrowej żywności - wraz z niezależnymi naukowcami i ekspertami przekonują o tym, jak wielkie znaczenie ma to, co znajduje się na naszych talerzach...

Cena: 32,00 zł 39,00 zł

Plan Campbella Plan Campbella

Plan Campbella to recepta na zdrowie oparta na pełnowartościowej diecie roślinnej. Zachęcając nas do jedzenia warzyw, owoców i zbóż, autor omawia zalety i wady diet niskowęglowodanowych oraz konkretnych produktów spożywczych. Książkę wzbogacają przepisy, przykładowe menu oraz układane przez autora "zdrowe" listy zakupów.

Cena: 44,00 zł

MIĘSO NAS ZABIJA. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego MIĘSO NAS ZABIJA. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego

Koniec z mięsem, początek zdrowia! Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa oraz obalają mity związane ze spożywaniem białka zwierzęcego, które z powodzeniem można zastąpić białkiem roślinnym. Udowadniają, że proteiny wcale nie pomagają spalić kilogramów, a węglowodany w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i energii. Książka ukazuje związek między białkiem zwierzęcym a nadwagą, nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą i nowotworami.

Cena: 59,00 zł

SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu

Wegetarianizm i spożywanie mięsa oraz wykorzystywanie zwierząt są głównym tematem książki. W istocie rzeczy zastanawiając się nad konsumpcją produktów pochodzenia zwierzęcego w opozycji do produktów pochodzenia roślinnego, pytamy o podwaliny gospodarki wszystkich społeczeństw od ich zarania. Co więcej, formy zdobywania jedzenia i modele diety są powiązane ze strukturą i nierównościami społecznymi, organizacją polityczną, kulturą i ideologią oraz nierozerwalnie związane z narastaniem sprzeczności klasowych. Dotyczy to zwłaszcza masowej produkcji zwierzęcej w gospodarce kapitalistycznej.

Cena: 39,00 zł 49,00 zł

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Cenniki do pobrania

© 2009-2017 Wege Studio

Click Shop | Hosting home.pl