Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Kontakt

E-mail:
      wegestudio@wegestudio.pl

MIĘSOHOLICY 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka

Inne
38
PLN
MIĘSOHOLICY 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka
in_stock
Dostępność:
dostępne :)
Wysyłka w:
z powodu urlopu wyślemy 23 sierpnia
Cena: 38,00 zł
Cena netto: 30,89 zł
Cena w innych sklepach: 39,99 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 12)
Producent:
-

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami?

Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, "mięsną łamigłówkę", wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.

Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.   

***

O autorce:
Marta Zaraska to dziennikarka specjalizująca się w publikacjach naukowych. Jest również korespondentką zagraniczną, autorką artykułów publikowanych między innymi w The Washington Post, Scientific American, The Atlantic, The Los Angeles Times, National Geographic Traveler, The Boston Globe oraz w polskim tygodniku Polityka. Ukończyła prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Mieszka we Francji z mężem, córką i dwoma wiekowymi psami.

***

Autor: Marta Zaraska
Tytuł oryginału: Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat
Wydanie I, luty 2017
Ilość stron: 384
Format:140 x 225 mm
ISBN: 978-83-8015-638-8

Produkty powiązane

SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu

Wegetarianizm i spożywanie mięsa oraz wykorzystywanie zwierząt są głównym tematem książki. W istocie rzeczy zastanawiając się nad konsumpcją produktów pochodzenia zwierzęcego w opozycji do produktów pochodzenia roślinnego, pytamy o podwaliny gospodarki wszystkich społeczeństw od ich zarania. Co więcej, formy zdobywania jedzenia i modele diety są powiązane ze strukturą i nierównościami społecznymi, organizacją polityczną, kulturą i ideologią oraz nierozerwalnie związane z narastaniem sprzeczności klasowych. Dotyczy to zwłaszcza masowej produkcji zwierzęcej w gospodarce kapitalistycznej.

Cena: 49,00 zł

MIĘSO NAS ZABIJA. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego MIĘSO NAS ZABIJA. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego

Koniec z mięsem, początek zdrowia! Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa oraz obalają mity związane ze spożywaniem białka zwierzęcego, które z powodzeniem można zastąpić białkiem roślinnym. Udowadniają, że proteiny wcale nie pomagają spalić kilogramów, a węglowodany w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i energii. Książka ukazuje związek między białkiem zwierzęcym a nadwagą, nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą i nowotworami.

Cena: 49,00 zł 59,00 zł

Głosy rewolucji żywnościowej Głosy rewolucji żywnościowej

To jedna z najważniejszych dyskusji, jaka kiedykolwiek miała miejsce, na temat wpływu tego, co jemy, na nasze zdrowie i całą planetę. Solidna dawka wiedzy podana w przystępnej formie wywiadów z ekspertami do spraw żywienia. John Robbins - założyciel ruchu na rzecz zdrowej żywności - wraz z niezależnymi naukowcami i ekspertami przekonują o tym, jak wielkie znaczenie ma to, co znajduje się na naszych talerzach...

Cena: 39,00 zł

JEŚĆ PRZYZWOICIE. Autoeksperyment JEŚĆ PRZYZWOICIE. Autoeksperyment

To książka o ideologii, która kryje się za jedzeniem i o tym, że warto się zmieniać, dbać o środowisko i myśleć krytycznie. Autorka zdecydowała się przeprowadzić na sobie wyjątkowy eksperyment dietetyczno-etyczny. Przez dziesięć miesięcy miała zamiar sprawdzić, jak na organizm, środowisko i gospodarkę wpływają zmiany żywieniowe. Na pierwszy ogień idzie dieta ekologiczna, potem wegetariańska, wegańska, a w końcu frutariańska...

Cena: 34,90 zł

Opinie o produkcie (0)

Submit

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Cenniki do pobrania

Sklep jest w trybie podglądu

© 2009-2017 Wege Studio

Click Shop | Hosting home.pl