Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Kontakt

E-mail:
      wegestudio@wegestudio.pl

SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu

Wegetarianizm
49
PLN
SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu
SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu 1 5
SPOŁECZEŃSTWO BEZ MIĘSA. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu
in_stock
Dostępność:
dostępne :)
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 49,00 zł
Cena netto: 39,84 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 6)
Producent:
-

Wegetarianizm i spożywanie mięsa oraz wykorzystywanie zwierząt są głównym tematem książki. W istocie rzeczy zastanawiając się nad konsumpcją produktów pochodzenia zwierzęcego w opozycji do produktów pochodzenia roślinnego, pytamy o podwaliny gospodarki wszystkich społeczeństw od ich zarania. Co więcej, formy zdobywania jedzenia i modele diety są powiązane ze strukturą i nierównościami społecznymi, organizacją polityczną, kulturą i ideologią oraz nierozerwalnie związane z narastaniem sprzeczności klasowych. Dotyczy to zwłaszcza masowej produkcji zwierzęcej w gospodarce kapitalistycznej.

Jarosław Urbański (ur. 1964), socjolog i działacz społeczno-polityczny związany ze środowiskiem poznańskiego Rozbratu i Federacją Anarchistyczną. Działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i ruchu lokatorskiego. Autor książek: "Globalizacja a konflikty lokalne" (2002), "Odzyskać miasto. Samowolne osadnictwo, skłoting i anarchitektura" (2005), "Prekariat i nowa walka klas" (2014), a także licznych artykułów. Od ponad 30 lat wegetarianin.

***

Społeczeństwo bez mięsa to książka, dzięki której widać wyraźnie, że odmowa jedzenia mięsa, niezależnie od jej ważnego wymiaru etycznego czy politycznego, jest subwersywną strategią, która stawia wyzwanie podstawowym mechanizmom kapitalistycznej eksploatacji. (Nie)jedzenie mięsa nie jest tylko wyborem estetyczno-tożsamościowym, ale okazuje się równie ważnym tematem ekonomii politycznej, jak walki pracownicze i, jak pokazuje to Urbański, ściśle z owymi walkami połączonym - dr Andrzej W. Nowak

Wydawać by się mogło, że mało jest rzeczy bardziej oddalonych od problematyki społeczno-politycznej niż mięso. Bo czyż zjadanie zwierząt nie jest śladem i dowodem na głębokie zakorzenienie człowieka w naturze, dowodem na jego własną zwierzęcą i drapieżną naturę? Książka Jarosława Urbańskiego pokazuje, że trudno o bardziej mylny pogląd. Mięso, jak właściwie wszystko w ludzkim świecie, ma swoją społeczną historię, w którą wplecione są wydarzenia i zjawiska rzadko wiązane z nim w powszechnej świadomości: relacje klasowe, systemy władzy czy gospodarcze rewolucje. Opowieść o zwykłym i codziennym konkrecie, jakim jest mięso, jest tu okazją do naszkicowania bardzo ciekawej, materialistycznej wizji - dr hab. Jan Sowa

***

Autor: Jarosław Urbański
Wydawnictwo: A+, listopad 2016
Ilość stron: 412
Okładka: miękka
ISBN: 978-83-944856-2-7

Produkty powiązane

MIĘSOHOLICY 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka MIĘSOHOLICY 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka

Polskie wydanie książki "Meathooked", uznanej przez pismo naukowe "Nature" najlepszą książką wiosny 2016. Dlaczego ludzie tak kochają jeść mięso, mimo że nie wychodzi im to na zdrowie? Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka. Książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan.

Cena: 38,00 zł

MIĘSO NAS ZABIJA. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego MIĘSO NAS ZABIJA. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego

Koniec z mięsem, początek zdrowia! Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa oraz obalają mity związane ze spożywaniem białka zwierzęcego, które z powodzeniem można zastąpić białkiem roślinnym. Udowadniają, że proteiny wcale nie pomagają spalić kilogramów, a węglowodany w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i energii. Książka ukazuje związek między białkiem zwierzęcym a nadwagą, nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą i nowotworami.

Cena: 59,00 zł

Głosy rewolucji żywnościowej Głosy rewolucji żywnościowej

To jedna z najważniejszych dyskusji, jaka kiedykolwiek miała miejsce, na temat wpływu tego, co jemy, na nasze zdrowie i całą planetę. Solidna dawka wiedzy podana w przystępnej formie wywiadów z ekspertami do spraw żywienia. John Robbins - założyciel ruchu na rzecz zdrowej żywności - wraz z niezależnymi naukowcami i ekspertami przekonują o tym, jak wielkie znaczenie ma to, co znajduje się na naszych talerzach...

Cena: 39,00 zł

JEŚĆ PRZYZWOICIE. Autoeksperyment JEŚĆ PRZYZWOICIE. Autoeksperyment

To książka o ideologii, która kryje się za jedzeniem i o tym, że warto się zmieniać, dbać o środowisko i myśleć krytycznie. Autorka zdecydowała się przeprowadzić na sobie wyjątkowy eksperyment dietetyczno-etyczny. Przez dziesięć miesięcy miała zamiar sprawdzić, jak na organizm, środowisko i gospodarkę wpływają zmiany żywieniowe. Na pierwszy ogień idzie dieta ekologiczna, potem wegetariańska, wegańska, a w końcu frutariańska...

Cena: 29,00 zł 34,90 zł

Opinie o produkcie (1)

J. Po
12 grudnia 2016

Wysyłka szybka, książka wspaniała.


Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Cenniki do pobrania

© 2009-2017 Wege Studio

Click Shop | Hosting home.pl