Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Kontakt

E-mail:
      wegestudio@wegestudio.pl

WEGANIZM. Schudnij, uzdrów ciało, zmień świat

Wegetarianizm
39
PLN
WEGANIZM. Schudnij, uzdrów ciało, zmień świat
WEGANIZM. Schudnij, uzdrów ciało, zmień świat 1 5
out_of_stock
Dostępność:
wyprzedane, zajrzyj za jakiś czas :)
Cena: 39,00 zł
Cena netto: 31,71 zł
Cena w innych sklepach: 39,90 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 5)
Producent:
-

Praktyczny przewodnik o dokonywaniu wyboru, przynoszącego same korzyści. Autorka zachęca w nim do zdrowego stylu życia poprzez łatwą modyfikację ulubionych potraw tak, by stały się one smacznymi, odżywczymi wersjami dań, które do tej pory uwielbiałeś.

Z tej książki dowiesz się jak:
- modyfikować ulubione potrawy by były smaczne i odżywcze,
- zredukować cierpienie zwierząt,
- bez wysiłku zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać wymarzoną wagę,
- dożyć w zdrowiu sędziwego wieku,
- obniżyć ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę, a nawet cofnąć choroby, które już zdiagnozowano.

Kathy Freston jest autorką wielu bestsellerów New York Timesa, skupiającą się na zdrowym życiu i świadomym odżywianiu. W swoich publikacjach zachęca czytelnika do zdrowszego, szczęśliwszego oraz pełniejszego życia. Teraz przekazuje Ci książkę zawierającą wyjątkowe informacje o jedzeniu, zdrowiu i środowisku. To przewodnik o dokonywaniu wyboru - wyboru, przynoszącego same korzyści.

W sercu "Weganizmu" leży wiara autorki, że poprzez stopniowe zmiany w kierunku pełnowartościowej, roślinnej diety, stracimy zbędne kilogramy, uwolnimy ciało od tak poważnych chorób jak rak, cukrzyca czy dolegliwości układu krążenia i stworzymy bardziej pokojowy i przyjazny świat. Zachęca w niej do zdrowego stylu życia poprzez łatwą modyfikację ulubionych potraw tak, by stały się one smacznymi, odżywczymi wersjami dań, które do tej pory uwielbialiśmy.

Książka wypełniona jest faktami, opowieściami ludzi, którzy poprawili swoją wagę oraz stan zdrowia po wprowadzeniu zmian. Zawiera również rozdziały, w których odpowiedzi na pytania udzielają znani naukowcy. Znajdziesz w niej także praktyczny przewodnik, dzięki któremu stopniowo staniesz się coraz zdrowszy i pełen harmonii.

Teraz i Ty też możesz zrobić coś dobrego dla siebie i świata.

***

Kathy Freston pisze tak pięknie i przekonująco, że nawet największy mięsożerca wśród gwiazd rock’a zaczyna przypatrywać się nowym spojrzeniem ociekającym krwią proteinom. - BONO, lider zespołu U2

***

Fragment:

Krąży wiele mitów i przekłamań na temat żywienia, podejrzewam więc, że ty również możesz mieć parę pytań. Oto kilka z najczęściej zadawanych. Odpowiedzi udzielił dr Neal Barnard z Physicians Committee for Responsible Medicine. Jeśli masz więcej pytań, możesz skonsultować je na stronie www.pcrm.org.

1. Jak dostarczyć organizmowi żelazo, jeśli nie jemy czerwonego mięsa?
Najzdrowsze źródła żelaza to "zieleniny oraz fasole". To znaczy, zielonolistne warzywa i wszystkie z grupy strączkowych. Te produkty spożywcze dostarczają ci również wapnia i innych ważnych minerałów. Warzywa, fasole i inne zielone produkty zapewnią ci odpowiednią ilość żelaza. Badania pokazują, że wegetarianie i weganie zwykle absorbują więcej żelaza, niż osoby spożywające mięso. Witamina C podnosi przyswajanie żelaza, podczas gdy produkty nabiałowe w znacznym stopniu je redukują.
Żelazo występuje w dwóch formach. Rośliny zawierają żelazo z grupy niehemowej, które jest lepiej przyswajalne, gdy ciało ma niski poziom żelaza a mniej przyswajalne, gdy ciało ma już wystarczające zasoby żelaza. Natomiast mięso zawiera żelazo z grupy hemowej, które przedostaje się do twojego krwioobiegu, bez względu na to czy jest ci potrzebne, czy nie. Skutkiem tego wiele osób ma w ciele za dużo żelaza. Nadmiar żelaza może zapoczątkować produkcję wolnych rodników, które przyśpieszają proces starzenia, podwyższają ryzyko chorób serca i powodują inne problemy.
Trzeba postępować tak, by uniknąć anemii, ale też i nadmiaru żelaza. Prawdopodobnie najlepiej, aby hemoglobina pozostawała na niskim poziomie zakresu wartości. Jeśli masz dobry poziom energii, a twoja hemoglobina i hematokryty są na niskiej wartości zalecanej normy, to jest to przypuszczalnie najlepszy stan.

2. Jakie jest najlepsze źródło wapnia i jak ono wypada w porównaniu z nabiałem?
Te same zielonolistne i strączkowe warzywa, które zapewniają żelazo, są również dobrym źródłem wapnia, a jego przyswajanie jest zwykle lepsze w porównaniu z wapniem zawartym w nabiale. Jedynym wyjątkiem jest szpinak, który ma dużo wapnia, ale jego przyswajalność jest niska. Natomiast brokuły, brukselka, jarmuż i inne popularne warzywa zielone zawierają wysoko przyswajalny wapń.
Jeśli chcesz, możesz też jeść produkty wzbogacone w wapń, jak müsli śniadaniowe i soki, chociaż produkty te zapewniają bardziej skoncentrowany wapń, niż jest to potrzebne. Warto zastanowić się nad utrzymaniem swoich kości w dobrym stanie. Badania pokazują, iż pomocne w budowaniu i utrzymaniu silnego układu kostnego są następujące czynniki:

  • Zażywanie dużej ilości ruchu. Badania donoszą, że ćwiczenia fizyczne są kluczem do budowy mocnych kości (to ważniejsze, niż inne czynniki). Na przykład w opublikowanych w Brytyjskim Magazynie Medycznym badaniach, które przez okres piętnastu lat objęły 1400 osób odkryto, że ćwiczenia mogą być najlepszą ochroną przeciw złamaniom biodra, i że "zredukowane spożycie wapnia nie wydaje się być elementem zwiększającym ryzyko". Badacze z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii odkryli, że na gęstość tkanki kostnej w znacznym stopniu ma wpływ ilość ruchu, jaką dziewczyny zażywały, gdy były nastolatkami.
    W tym wieku buduje się od 40 do 50% ich masy szkieletowej.
  • Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy D. Jeżeli w ogóle nie spędzasz czasu na słońcu (jeśli twarz i ramiona nie mają kontaktu ze słońcem – każdego dnia wystarczy około 15 minut), upewnij się, że dostarczasz witaminę D w suplementach lub jesz produkty w nią wzbogacone.
  • Wyeliminowanie białka pochodzenia zwierzęcego. Białko zwierzęce powoduje ubytki wapnia z wielu powodów.
  • Ograniczenie spożycia soli. Sól sprawia, że ciało traci wapń wraz z moczem.
  • Jedzenie dużych ilości owoców i warzyw. Ludzie, którzy jedzą dużo warzyw i owoców rzadziej łamią kości. Prawdopodobnie po części dlatego, że warzywa i owoce zawierają witaminę C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu, podstawowej macierzy kostnej.
  • Niepalenie. Badania pokazały, że kobiety, które wypalały jedną paczkę papierosów dziennie, mają w okresie menopauzy o 5 do 10% mniejszą gęstość kości niż te, które nie paliły.


3. Czy dieta roślinna jest zdrowa dla kobiet w ciąży lub karmiących matek? Jak to jest w przypadku dzieci?
Dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne typy diet wegetariańskich są odpowiednie na wszystkich etapach życia: w trakcie ciąży, w okresie karmienia, w wieku niemowlęcym, dziecięcym i dorosłym. Diety wegetariańskie oferują liczne korzyści, takie jak niższy poziom tłuszczy nasyconych, cholesterolu i białek zwierzęcych oraz zawierają dużo węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu, folianu77, antyoksydantów, takich jak witamina C i E, oraz fitosubstancji. Wegetarianie mają niższy wskaźnik masy ciała niż mięsożercy, a także niższy współczynnik zgonów z powodu chorób serca związanych z niedokrwieniem, niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie oraz niższy wskaźnik zachorowań na nadciśnienie, cukrzycę typu drugiego, a także raka prostaty i jelita.
- dokument American Dietetic Association w sprawie diety wegańskiej oraz wegetariańskiej.

W siódmym wydaniu książki dr. Benjamina Spocka Baby and Child Care - ostatniego wydania opublikowanego za jego życia - znajdziemy wypunktowane rady dotyczące
dziecięcej diety. Doktor Spock zalecił, by dzieciom serwować produkty diety roślinnej - diety wegańskiej - żeby poradzić sobie z niejadkami nie należy ich do niczego przymuszać, ale raczej znaleźć rzeczy, które będą jadły. Na przykład dzieciom może nie smakować gotowany szpinak, ale mogą lubić świeży szpinak, jako jeden ze składników sałatek. Często nie przepadają za bardziej egzotycznymi warzywami, ale smakuje im kukurydza, marchewka, fasolka strączkowa itd.
Praktycznie wszystkie dzieci lubią następujące produkty:
Strączkowe: gotowana fasola (można dodać pokrojone wegetariańskie parówki), zupa z soczewicy, zupa grochowa, groszek, kotlety z fasoli, hamburgery fasolowe
Warzywa: marchew, fasolka strączkowa, zupy warzywne, sałatki
Zboża: ryż, pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane, müsli zalewane zimnym sojowym lub ryżowym mlekiem, kukurydza, wegańska pizza, spaghetti z gęstym sosem pomidorowym.
Owoce: jabłka, banany i wszystkie pozostałe
Produkty naśladujące mięso: wegańskie hamburgery, wegańskie parówki, itd. Te zrobione z soi mają czynnik zapobiegający powstawaniu raka u dziewczynek i są zdrowe dla wszystkich dzieci.
Ważne jest też, by zapewnić odpowiedni zestaw witamin.
Instytut PCRM wydał książkę pod nazwą Healthy Eating for Life: For Children, która szczegółowo opisuje żywienie wegańskich dzieci.

4. Czy należy na takiej diecie zażywać jakieś konkretne witaminy lub minerały?
Weganie zazwyczaj dostarczają organizmowi o wiele więcej witamin, niż osoby jedzące mięso. Mięso praktycznie nie ma witaminy C i jest również ubogie w wiele innych witamin. W przeciwieństwie do niego, warzywa, owoce i rośliny strączkowe (fasole, groch i soczewica) są bogate w witaminy. W badaniach kontrolnych, ludzie przechodzący na dietę wegańską, zwykle podwyższali spożycie wielu witamin i redukowali spożycie nasyconych tłuszczy i cholesterolu.
Temat witamin wymaga dodatkowego komentarza:
Witamina B12 nie jest produkowana przez rośliny czy zwierzęta, ale przez bakterie. Produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają witaminę B12, która została wytworzona przez bakterie, występujące w układzie trawiennym. Zdrowszym źródłem jest multiwitamina dostępna w aptece. Szeroko dostępne są również suplementy B12.
Witamina D normalnie produkowana przez organizm poprzez kontakt skóry ze światłem słonecznym.

Autor: Kathy Freston
Tytuł oryginału: Veganist. Lose Weight, Get Healthy, Change the World
Format: 145 x 205
Liczba stron: 324
ISBN: 978-83-7377-546-6

Pliki do pobrania:

Produkty powiązane

Zostań weganinem w 30 dni Zostań weganinem w 30 dni

Zadbaj o zdrowie. Ocal planetę Wy również możecie zostać weganami, zmieniając swoją dietę w ciągu 30 dni! Na pewno słyszeliście o diecie wegańskiej, być może znacie ludzi, którzy ją stosują, a teraz sami chcielibyście spróbować. Ta książka to dobry początek...

Cena: 22,00 zł

Zdrowiej jesz - zdrowiejesz! 700 przepisów kuchni wegańskiej Zdrowiej jesz - zdrowiejesz! 700 przepisów kuchni wegańskiej

To książka zawierająca nie tylko oryginalne przepisy, ale również cenne porady zdrowotne i dietetyczne, poza tym zalecenia z kręgu szeroko rozumianej profilaktyki oraz wiele praktycznych wskazówek kulinarnych...

Cena: 29,90 zł 36,00 zł

JAK ZOSTAĆ WEGETARIANINEM? 5 prostych kroków JAK ZOSTAĆ WEGETARIANINEM? 5 prostych kroków

Książka pomoże Ci przełamać lęki i poprowadzi – krok po kroku – do celu. Autorka przekonuje, że przejście na wegetarianizm nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Zaproponowany przez nią proces 5 kroków to proste narzędzie do przeprowadzenia upragnionej zmiany...

Cena: 27,00 zł

Opinie o produkcie (1)

Lidia Pieprzyk
4 lutego 2013

Bardzo dobra książka! Zawiera dużo cennych informacji, szybko się czyta.


Submit

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Cenniki do pobrania

© 2009-2017 Wege Studio

Click Shop | Hosting home.pl